Sifu Robin Vader

Ik kan natuurlijk het één en ander over mezelf vertellen, maar het geeft een beter beeld als een goede vriend en jaren trouwe leerling, iets zou vertellen over mijn martial arts verleden! Voor dit stuk over ‘Trainer Robin Vader’ laat ik Patric Bakkenist aan het woord:

Sifu Robin Vader – Officieel 2e generatie JKD instructeur

“Zou je iets meer willen weten over het martial arts verleden van trainer Robin? Buiten de martial arts is het een man met (naast zijn liefde voor Roos & zoon Tijmon) enorm veel passie en energie. Hij; leest veel, speelde in diverse bands als bassist, heeft jaren geschaatst, gebasketbald, boog geschoten, rommelt wat op zijn elektronisch drumstel,  is bezig met het schrijven van een boek, werkte voor Peter Aerts en deed de commercie en website voor Team Aerts. Verzorgde met enige regelmaat de sportvoeding voor sporters zoals Peter Aerts, Gilbert Yvel en diverse JKD leerlingen en particulieren! Hij traint  menig BN’r en toppers uit het bedrijfsleven.

Robin Vader is op zesjarige leeftijd begonnen met martial arts. Als kind kreeg hij judoles van Cees Buenting en Karel Gietelink. In de jaren ’80 diverse martial arts sporten gedaan, maar de eerste aanraking met Jeet Kune Do kwam in 1984 door Milco Lambrecht, oprichter van Stichting Nunchaku Nederland en de grondlegger van Nunchaku jitsu in Nederland. Promotie, tv-optredens en martial arts gala’s waren aan de orde. Nunchaku is hét bekendste wapen van Bruce Lee en via deze sport kwam Robin in aanraking met het boek Tao of Jeet Kune Do. Na dit gelezen te hebben was het hek van de dam. Elke vechtsport of zelfverdedigingsport moest onderzocht en beoefend worden. Het kon zo gek niet zijn of Robin heeft wel geproefd van de verschillende sporten. Van Wing Chun, Pencak Silat, (shoot) Kick-Boksen (Sanda) ,Karate, Aikido, Kuk Sool Won tot verschillende budo wapens (balisong, nunchaku, sai en bo).

In 1990 is hij begonnen met les geven in de stijl Ken Ryoku, dat gebaseerd was op het Jeet Kune Do concept. Na zijn trainingen in Amerika is hij officieel gecertificeerd 2e generatie Jeet Kune Do instructeur onder Gary Dill (Jeet Kune Do Association) een originele leerling van de Oakland school (Bruce lee / James Yimm Lee). Tevens is Robin Vader intensief door Makoto Kurabe Shihan getraind op de traditionele jujutsu in de stijl Kenso Ryu. Robin Vader is oprichter en voorzitter geweest van Stichting Bujutsu Nederland (2004 t/m 2006) die haar doel heeft om de kwaliteit van de martial arts in Nederland hoog te houden.
Sifu Robin heeft een aantal instructeurs in Nederland en in Duitsland. De afgelopen 27+ jaren is er les gegeven in de plaatsen; Amstelveen, Vinkeveen, Mijdrecht, Wierden, Uithoorn (De Kwakel), Hillegom, Groningen en Ten Boer. Tegenwoordig geeft hij veelal nog privélessen aan Bekende Nederlanders, toppers uit het bedrijfsleven en instructeurs. Hij geeft met enige regelmaat workshops in Europa.  Sinds 2017 zijn er weer een nieuwe reguliere trainingen in Groningen. Je leert dus Jeet Kune Do van een tweede generatie Jeet Kune Do instructeur en dat is zeer uniek te noemen.
Sifu Robin Vader is genomineerd door de International Martial Arts Hall of Fame voor zijn 27+ jaren inzet voor zelfverdediging middels Jeet Kune Do. Hij zal april 2018 een prijs ontvangen en een workshop geven tijdens een internationaal event van de IMAHOF

Jeet Kune Do in Europa

7 oktober 2017 gaat de JKD geschiedenisboeken in. Hoofdinstructeur en eerste generatie Jeet Kune Do instructeur Gary Dill heeft de eerste Jeet Kune Do Association Europe Division opgericht. Sifu Robin Vader was bestuurslid van deze divisie, echter is het zijn keuze geweest om volledig zijn energie en aandacht te geven aan zijn eigen leerlingen en Jeet Kune Do Combat Nederland, hij heeft zijn positie neergelegd.
Om Jeet Kune Do kwalitatief te houden in Nederland is Sifu Robin Vader officieel  vertegenwoordiger van de Jeet Kune Do European Branches in Nederland onder Sifu Tommy Gong en Sifu Peter Chin.

Jeet Kune Do Association European Division